14 Kasım 2009 Cumartesi

kürt böreği


iki ay öncesine kadar çok fazla yemek yiyen bir insandım. bu yemekleri elimden geldiğince çeşitli tutup her zaman yeni ve güzel tatlar peşinde koşmuştum. yeni ve güzel tatlar ararken birçok değişik börek de yedim. size şunu kesinlikle söyleyebilirim: bir böreğin isminde etnik öge varsa, o börek sorgusuz sualsiz güzeldir. bunun en güzel örneklerinden biri kürt böreğidir. göze yufkaların kat kat konup pişirilmesi gibi gözükse bile, tadı bunun çok ötesindedir. kürt böreği, üstüne atılan pudra şekeriyle birlikte, doyurucu, ucuz ve çok lezzetli bir öğrenci yemeğine dönüşmektedir. dilimi elli kuruşun üstünde olmayan kürt böreğini herhangi bir kır pidecisinde bulabilir ve yanına söylediğiniz çayınızı yudumlayarak afiyetle yiyebilirsiniz.


malzemeler ve hazırlanışı:

Malzemeler :
4.5 su bardağı un
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
200 gr. margarin
2 yumurta
3 çorba kaşığı pudra şekeri
1 p.kabartma tozu
yarım çay bardağı su

Üzeri için:
pudra şekeri

Hazırlanışı :

Önce bir karıştırma kabına un alınır. ortası havuz gibi açılır. havuzun içine yoğurt, yumurta, sıvı yağ konur. unun üzerine kabartma tozu eklenir. önce havuzun içi olmak kaydıyla tüm malzeme karıştırılır. Hamur sert olursa su ilavesi ile hamurun kıvamı ayarlanır. Hamurdan 1 parça üzerine bütün bir yufka açmak için ayrılır. Kalan hamurdan 20 beze yapılır. Yarım saat dinlenen hamur bezeleri bir tatlı tabağı büyüklüğünde açılır. Aralarına yumuşatılmaş yağ sürülerek üst üste konur. 20 yağlanmış beze bir defada açılır. Bir tepsi büyüklüğüne gelen hamura kalan yağdan biraz sürülüp sıkı bir rulo yapılır. Rulo 3 e bölünerek buzdolabında 1 saat dinlendirilir. Hamurlar dik bir şekilde üzerine basılarak yassılaştırılır. Tepsi büyüklüğünde açılır. Üzerine biraz daha margarin sürülüp pudra şekeri ekilir. diğer iki hamura da aynı işlem uygulanır. En üstüne ayırdığımız hamur ince bir şekilde açılıp kapak yapılılr. 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir. İlk sıcaklığı
çıkan börek dikdörtgen dilimler şeklinde kesilir ve üzerine bolca pudra şekeri elenir.

Hiç yorum yok: